A magyar kultúra napján Cseh Tamás dalszerzőre, előadóművészre is emlékezünk, aki ezen a napon lenne 72 esztendős.

2006 júniusában az Országos Széchényi Könyvtár Múzeumok Éjszakája programján Cseh Tamás nagy sikerű koncertet adott „Történelem dalokban" címmel, amely az énekes utolsó önálló, teljes koncertje volt.

A tegnap összeállított filmrészletben a hetvenes évek elején született „Petőfi halála" című dalt adja elő.

A felvételt és az összeállítást a Történeti Interjúk Tára munkatársai készítették

Két évvel ezelőtt bepillanthattunk Cseh Tamás titkos indián életébe, felállítottuk a tipijét, és barátai segítségével bemutattuk a legfontosabb indián eszközöket. Kiállítottuk az általa készített csaknem 100 metszetet, fellépéseinek színházi, stúdióbeli rekvizitumait, plakátokat, minden lemezének eredeti kiadását, kéziratokat, kottákat, kedves használati tárgyait.

A Cseh Tamás-archívum dokumentumaival számítógépeken, az archívum munkatársai segítségével ismerkedhettünk meg, illetve a képernyőkön több ezer fényképet tekinthettünk meg tematikus válogatásban.

Advertisement

2013. január 22-én Másik János élő koncertet adott a közös dalokból.

A dalok és Cseh Tamás egész életművének tárgya a szabadság volt – a több évtized alatt minden szó, minden hangsúly, minden akkord önmagán túl valami mást is jelentett, és ha a sorok között rejtetten is, ha szimbolikusan is: egy szabadságszerető ember vallomása volt. A dalok világa nemzedékek számára jelentette azt: „ahol nincs szabadság, ott nincs szabadság".